IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Доставките на газ за ЕС могат да бъдат възстановени по "Северен поток 2"

Руската компания свива добивите с над 17% от началото на годината, сочат разчетите ѝ

20:35 | 03.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Налягането в тръбите на "Северен поток" намалява и това ще позволи да започне разследването на инцидентите, които доведоха до разрушаване на три от тръбите по проекта, пише в своя канал в Телеграм руската държавна газова компания "Газпром".

Оттам допълват, че по проекта има една цяла тръба - по "Северен поток 2", и ако има решение от властите в Германия, доставките могат да бъдат възобновени.

 

Берлин спря процедурата за лицензиране на работата на "Северен поток 2", след като руският президент Владимир Путин призна самообявилите се украински републики ДНР и ЛНР. След това Москва започна пълномащабна война в Украйна и постепенно намали доставките на газ по "Северен поток 1" заради споровете около санкциите и възможността да бъде извършван ремонт по газопровода. От Москва на няколко пъти напомниха за съществуването на "Северен поток 2", който може да бъде въведен в експлоатация, но в Германия възприеха това като шантаж и отказаха официално да издадат лиценз за работата на "Северен поток 2".

Междувременно от "Газпром" съобщиха, че намаляват добивите си със 17,1% от началото на годината до 1 октомври. От данните е видно, че първите девет месеца на годината компанията е добила малко над 313 млрд. куб. метра.

Намалението се дължи основно на намалението на износа (с над 40%) до 86,9 млрд. куб. метра, както и на вътрешното потребление - с 4,2%. Увеличава се износът по "Силата на Сибир", отбелязват от компанията, но без да дават конкретни данни.

В своето съобщение от "Газпром" коментират още, че в европейските газохранилища има нагнетени 62,8 млрд. куб. метра. По данни на Gas Infrastructure Europe това е малко над 88% от капацитета им. Руският държавен холдинг отбелязва, че да бъдат достигнати нивата, с които Европа посрещна зимата на 2019-2020 година, в газохранилищата трябва да бъдат нагнетени още 9,6 млрд. куб. метра.

В украинските газохранилища има нагнетени 14 млрд. куб. метра газ, а за спокойното преминаване през зимните месеци са нужни 19 млрд. куб. метра. Според компанията в Украйна признават, че има само теоретична, но не и практическа възможност за запълването на газохранилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Хехееее.. лъсна им играта.Ето защо са взривили Северен поток 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Нищо няма да се възстановява . Утече това с рассийските степни изпарения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още